''Mensen moeten mijn praktijk beter verlaten dan dat ze er binnenkwamen.''


Waar de meeste advocaten kiezen voor rechtsgebieden met een specifieke focus op de Nederlandse burger, besluit Willem van der Voet zich wat breder te oriënteren. Apart van de specialisaties in sociaal zekerheidsrecht en slachtofferrecht, richt Willem zich ook op een doelgroep die veel meer aandacht verdient, namelijk de asielzoekers en vreemdelingen.


In de hedendaagse samenleving schreeuwt de asielzoeker om hulp. Toch is de gehoorgeving aan asielzoekers betrekkelijk klein. In een tijdgeest als deze werkt Willem als een katalysator die de behoeftes van vreemdelingen en asielzoekers converteert naar Nederlandse normen en waarden. Een persoon met het uithoudingsvermogen van een paard en de kracht van een os als het gaat om de verdediging van deze doelgroep. Daarom is het waardig om dieper in te gaan op deze advocaat. Wie is Willem en wat is zijn drijfveer?

Veelzijdigheid en altijd in ontwikkeling

Na een afgeronde rechtenstudie staan er veel mogelijkheden open voor de aankomende jurist. De beroepen advocaat, officier van justitie, rechter of bedrijfsjurist is slechts een kleine opsomming van mogelijkheden voor de rechtenstudent. Op de vraag waarom Willem na zijn rechtenstudie aan de Erasmus universiteit kiest om de advocatuur in te gaan heeft hij dan ook snel een antwoord.‘Het schrijven en verwoorden van rechten in de combinatie met het opkomen voor mensen maakt het interessant.’ De interesse van Willem voor de advocatuur gaat ook gepaard met de ambitie zichzelf altijd te blijven ontwikkelen. Als advocaat met enorm veel ervaring specialiseert Willem zich ook op het gebied van privacy. De veelzijdigheid van Willem kan niet ontkent worden. Het zal ons daarom niet verbazen als het rijtje van specialisaties in de toekomst uitgebreid wordt.



Vrijheid is goud waard

Als onafhankelijk advocaat bij Vuurens en lacherweij geeft Willem aan dat dit een bewuste keuze is geweest. Als deelnemer van een kostenmaatschap is er een bepaalde vrijheid die niet vanzelfsprekend is bij advocaten die in uurloon werken. De beschikking om zelf uren in te delen en innovatief te zijn zorgt voor een bepaalde dynamiek. Een van de mooie projecten die hij samen met zijn collega’s heeft opgebouwd is ‘Immigration Lawyers Delft,’ een initiatief om meer informatie en bijstand te verschaffen aan immigranten. De nauwe samenwerking die Willem heeft met zijn collega’s resulteert vaak in innovatieve ideeën en projecten. Het is een team dat elkaar complementeert in vaardigheden en gelooft in eendracht. 



‘Als de overheid zich niet aan het recht houdt zijn wij de volgende’

Door de maatschappelijke ontwikkelingen die zich nu voordoen in asielrecht, voelt een advocaat als Willem een plicht om zijn mening consistent te blijven communiceren en integer te zijn hierin. De staat dient zich altijd te onderwerpen aan het recht en verdragen die in overeenstemming zijn gesloten. Is dit niet het geval, wordt het principe van een democratische rechtsstaat slechts een fabel. Toekomstige tirannie valt dan ook niet uit te sluiten. Het feit dat veel asielzoekers buiten overnachtten en noodopvangen niet voldoen aan Europese maatstaven, zou bij elke burger verontwaardiging moeten opwekken. Het maakt de uitspraak van Willem toch accuraat. Zolang wetten en verdragen niet worden gerespecteerd, is er veel onzeker en kan de Nederlandse burger op lange termijn ook benadeeld worden. Helaas staan veel burgers daar niet stil bij. Een steeds grotere groep neemt een kortzichtige visie aan, waarin hun ideologische preambule verklaart dat er meer focus gelegd moet worden op het welzijn van Nederlanders en niet meer op vreemdelingen en asielzoekers. Ook hierin heeft Willem een onbuigbare mening waarin hij duidelijk aangeeft dat de overheid een zorgplicht heeft en gebonden is aan het recht op zowel nationaal als internationaal niveau. Dat er sprake is van een economische recessie zal niet snel worden weerlegd, maar dat betekent niet dat de mens zijn denkvermogen mag uitschakelen en asielzoekers op een onmenselijke manier mag behandelen. Economische dilemma's mogen dus geen uitweg vinden in de gehoorzaamheid naar de wet toe.

 

Er moet meer geïnvesteerd worden in de verbindende kracht tussen mensen

De acceptatie van verschillende etnische groepen resulteert vaak in verschillende meningen, perspectieven, normen en waarden. Hierin geeft Willem aan dat er meer geïnvesteerd moet worden in de bindende kracht tussen mensen. Wanneer krachten juist gebonden worden en de sterkeren de zwakkeren in de maatschappij complementeren, dan kunnen we de diversiteit in burgers juist als kracht beschouwen. Investeren in uniformiteit is een initiatief dat omarmd moet worden. Nog te vaak leven vreemdelingen en asielzoekers in een minderwaardigheidscomplex waarbij ze ook nog conservatief moeten zijn in de uiting van hun mening. Reagerend daarop legt Willem nogmaals de nadruk op gelijkheid en het feit dat een asielzoeker of vreemdeling niet onder een Nederlands burger staat. Doordat het asiel- en vreemdelingenrecht een politiek jasje heeft gekregen, lijkt Willem op verschillende manieren te fungeren als mediator.

 

Los van alle politieke en maatschappelijke kwesties, is een advocaat zijn in zo een rechtsgebied erg dynamisch en draagt hij of zij een grote verantwoordelijkheid. ‘Ze verstaan soms geen woord Nederlands en zijn dan volledig afhankelijk van jou.’ Het is soms intensief graven naar feiten om ervoor te zorgen dat zaken niet vanaf de periferie bekeken worden. Elke detail telt en kan cruciaal zijn voor het eindresultaat.  Het gaat vaak om mensen die hun landen verlaten vanwege levensgevaarlijke situaties. Ze zijn vaak getraumatiseerd en mentaal beschadigd door wat ze hebben meegemaakt. Als advocaat komt er dan meer bij kijken dan simpelweg wetsartikelen te parafraseren. ‘Cliënten moeten mijn praktijk beter verlaten dan dat zij zijn binnengekomen.’ De uitdaging voor Willem is niet alleen om mensen juridisch bij te staan, maar ook een bepaald perspectief te bieden voor de toekomst. Een man die staat voor integriteit en rechtvaardigheid. Dat kan je soms vrienden kosten en haters opleveren. Toch is er een grote groep die hem eeuwig dankbaar zal zijn.